Sobri Jóska emléknap

2016.02.06 10:33

Megemlékezés Sobri Jóska betyárvezérről, Lápafői végnapjairól.

2016. február 13.-án 15.00 órakor a Lápafői Kultúrházban megemlékezést tartunk Sobri Jóska, a híres dunántúli betyár halálának 179. évfordulójára.

Mint közismert Sobri Jóska betyárvezér, 1837.február 17.-én vesztette életét Lápafő határában.

Sobri Jóska  1836. XII. 8-án „csapatával" Hunkár Antalnak, a vitéz insurgens ezredesnek szolga győri kastélyát példátlan merészséggel és mo­hósággal rabolta ki. Az ezredes Budától, Bécstől védelmet követelt, és kapott is. Felállították a statáriális bíróságot: Sopron, Győr, Vas, Veszprém és Zala megyé­ben, s 500 pandúrt vontak össze elfogására. Ez a csapat kiegészült katonasággal, kalandvágyó és bosszúszomjas nemes ifjakkal, és a jobbágyok csapatával (!?). Az üldöző haddal valóságos hadjárat kezdődött! (Somogy, Tolna, Komárom, Veszp­rém, Fehér megye is csatlakozott.) Szorult a hurok a betyárok körül, s 1837. II. 17-én Lápafő határában bezárult a kör. Vitézül küzdöttek a betyárok, csak több órás harc után sikerült a 7 betyárt ártalmatlanná tenni. Sobri látta, hogy nincs menekülés: ezért helyben agyon lőtte magát. Az elmenekült társait egy kivételével később elfogják, majd elrettentésül felakasztották.

A népköltészet ezt az eseményt így örökítette meg:

Sobri Jóska emlékére

Lápafői erdőszélen  

Megütköztek ők a télen:

De hogy magát nem menthette,

Pisztolával agyonlőtte.

 

Lápafő határán búsul az a nagy fa

Híres Sobri Jóska aluszik alatta

Olyan mélyen alszik a feketeföldben

Nem is tudja, hogy a sírját fű benőtte

 

Sötét holló szállott a fa tetejére

Nézi, a sírt fejét sem fordítja félre

Lassan járj ott pajtás holló meg ne hallja

El ne szálljon onnajt Sobrit hadd sirassa

 

 

Az megemlékezés során előadást tervezünk Sobri Jóska életéről, Lápafői végnapjairól, a betyárvilág kialakulásáról, meghirdetnénk a Sobri emlékévet, majd a nagy Sobri film levetítésével zárnánk a napot.